Sådan foregår min research

Tunnel af bøger som symbol på min research.

Altså, hvis ni ud af ti influencere er enige, så er det research nok til mig!
… Naaah!

Jeg er ret optaget af, at folk dokumenterer deres påstande, så selvfølgelig vil jeg også gøre, hvad jeg kan for at dokumentere mine. Jeg er ikke selv videnskabsmand, så jeg står helst på ryggen af folk, der er det. Jeg benytter mig af det, jeg forstår som grundlæggende troværdige kilder i min research.

Troværdige kilder

Jeg har ret stor tillid til danske myndigheder og institutioners troværdighed, så det første sted jeg slår op er som regel:

Jeg ligger ikke fuldstændig under for myndighedernes holdninger, da de ikke altid er præget af ren videnskab, men også af politik. Som for eksempel kostrådene, der nu skal være klimabevidste. Det gør dem ikke nødvendigvis forkerte, men skaber tvivl om hvorvidt de reelt handler om vores sundhed.

Men når Fødevarestyrelsen for eksempel gør opmærksom på, at kosttilskuddet ashwagandha er ulovligt at sælge i Danmark, så bruger jeg ikke tid på det, før der kommer en ændring i den officielle holdning.

Kildehenvisninger i artikler

Hvis du overhovedet er typen, der trykker på kildehenvisninger, vil du opdage, at de mestendels fører til artikler i online magasiner, encyklopædier og artikelsamlinger. Der er sjældent henvisninger direkte til videnskabelige studier.

Det er fordi, jeg selv starter med at læse artikler, og at artikler simpelthen er nemmere tilgængelige, altså både at komme til og til at forstå, end videnskabelige studier. Men de troværdige tidsskrifter henviser altid til deres kilder, så man kan gå dem efter i sømmene. Og på den måde kan jeg altid tjekke det grundlag artiklen er skrevet på, specielt hvis artiklen kommer med nye og sensationelle påstande.

Du vil nok hurtigt bemærke, at der i mine skriverier sjældent optræder nye og sensationelle påstande. Sådan er virkeligheden bare – lidt leverpostejsagtig.

Videnskabelige studier

Man kan finde videnskabelige studier, der understøtter snart sagt enhver sensationel sundhedspåstand. Så mere saglige er videnskabelige undersøgelser så heller ikke…

Altså med mindre man gør sig den anstrengelse at læse mere end den første overskrift på sociale medier. Som regel er studierne gode nok. Det er bare ikke sikkert, at de siger det, som slås stort op i medierne. Så når jeg tager stilling til en ny sensationel påstand ud fra et nyligt studie, så prøver jeg tage stilling til påstanden ud fra den følgende tjekliste:

  1. Er påstanden overhovedet en del af studiets titel?
  2. Er påstanden overhovedet en del af studiets officielle konklusion?

Hvis ingen af delene er tilfældet, så er det nok slet ikke det, studiet har handlet om, men bare noget, som nogen med en dagsorden, gerne vil læse ind i det.

Hvis påstanden rent faktisk er en reel del af studiet, så har jeg følgende tjekliste:

  1. Er det et selvstændigt studie eller sponsoreret af interessenter?
  2. Er det et bredt studie med mange deltagere?
  3. Er det et langvarigt eller et kortvarigt studie?
  4. Er studiet baseret på spørgeskemaer eller forsøg?
  5. Er der korrigeret for kendte faktorer, der kan influere på udfaldet.

Og så er der altså også gode kræfter på nettet, som gør deres bedste for at dissekere nye studier på en forståeligt måde for os lægmænd uden nogen tydelig personlig agenda udover ægte interesse for emnet og for at udvide vores horisont:

MEN… DE FLESTE STUDIER ER GEMT BAG EN BETALINGSMUR
Jep. Det kan være et problem, hvis du gerne vil kigge på originale studier fra både Danmark og udland. Men heldigvis er der løsninger.
I Danmark er vi så heldige at have et offentligt bibliotekssystem, som giver os adgang til rigtig meget, også udenlandsk litteratur og artikler. Videnskabelige studier er sjældent tilgængelige på de almindelige kommunebiblioteker, men du kan få adgang til at læse de fleste via vores offentligt tilgængelige universitetsbiblioteker.
MEN… lad nu være med bare at doom scrolle studier bare for at se, om der er noget interessant. Det koster bibliotekerne penge, hver gang du åbner et studie.
Dette indlæg vil løbende blive redigeret og udvidet i takt med, at jeg finder flere troværdige ressourcer eller nye oplysninger, der devaluerer tidligere kilder.

KOSTTILSKUD og KosttilskudsLEX


Kommentarer, spørgsmål eller relevant viden, du gerne vil dele?
Lad os få en snak på BulletproofGranddads facebookside.

3 svar til “Sådan foregår min research”

  1. […] Sådan foregår min research […]

  2. […] Sådan foregår min research […]

  3. […] Sådan foregår min research […]