Nødder

Skåle med et udvalg af nødder.

Hvis du i forvejen godt kan lide nødder, så er det godt at vide, at de har mange fortalere blandt kostvejledere. Den kendte plantekost frontkæmper Dr. Greger går så vidt som at kalde nødder for det vigtigste livsforlængende kostelement.

“Compared to any other food group, consumption of nuts is associated with the lowest risk of premature death.”

Dr. Greger

Ud fra de studier, der er foretaget omkring nødder og dødelighed, vil jeg gå så vidt som at sige, at der er en ganske tydelig sammenhæng mellem indtagelsen af nødder og en nedsat risiko for at dø før tiden.

Hvad er så godt ved nødder?

Nødder er meget næringsrige, ikke mindst rige på protein og sunde fedtstoffer. De indeholder desuden masser af sunde fibre, vitamin E og mineralerne Magnesium, Fosfor, Kobber, Mangan og Selen. Og så er de…

  • fyldt med antioxidanter
  • gode i forbindelse med vægttab
  • behjælpelige med at sænke den dårlige kolesterol
  • antiinflammatoriske
  • gavnlige for din hjertesundhed

Mængde

Det ser ud til, at en håndfuld nødder om dagen udgør den optimale mængde. Mere gør ikke en mærkbar forskel, og mindre giver bare ikke optimal effekt.

Farer?

Nogle advarer om, at et overforbrug af nødder kan medføre risiko for dannelse af nyresten på grund af nødders høje indhold af oxalater. Det ser der nu ikke ud til at være nogen utvetydig evidens for. Tværtimod tyder den meste forskning på, at oxalater i fødevarer ikke har den store sundhedsmæssige betydning.

Salt derimod er en reel fare, da de fleste foretrækker at indtage nødder færdigristede og saltede som snacks. En håndfuld om dagen burde ikke udgøre nogen større rsiko, men det bør ses i sammenhæng med dit øvrige saltindtag i løbet af en dag.

Tilbage til KOST